2 Mayıs 2017 Salı

ADDIE TASARIM MODELİ


  
    Öğretim sistemi tasarımı basitçe, kim-ne-nerede-neden-nasıl-ne için sorularına yanıt arar ve bunları tamamlayarak eksiksiz bir öğretim sistemi kurar. Böylece öğrenme sürecinin tüm bileşenleri irdelenmiş olur. (1)


 ADDIE modeli 1970’lerin sonunda Florida State University, Eğitim Teknolojisi Merkezi’nde geliştirilmiştir. Neredeyse elli yaşında olmasına rağmen model güncelliğini korumuş ve en çok kullanılan öğretim tasarımı modeli olmayı başarmıştır.

ADDIE, bu popülariteyi kullanımı kolay, esnek ve çok yönlü olması gerçeğine borçludur. ADDIE’nin bir başka avantajı konjonktürel olmasıdır; yani her adımda yapılabilecek hataları düzeltmenizi mümkün kılar böylelikle son ürünün kalitesini geliştirir.

Elbette modelin eksiklikleri de yok değil. İçerik üretim sürecinin doğrusallığı ana eksikliği olarak değerlendirilebilir çünkü bu durum hem gelişim faaliyeti oluşturma maliyetini hem de zaman gereksinimlerini olumsuz şekilde etkileyebilir. Bu durum son yıllarda daha hızlı sayılabilecek öğretim tasarımı modellerinin geliştirilmesine de yol açtı fakat onların da farklı eksiklikleri var. Bu nedenle şimdilik ADDIE’ye geri dönelim ve işlemesini sağlayan şeylere bakalım.(2)



1-Analiz

Eğitim program geliştirme her şeyden önce çeşitli tekniklere dayalı bir ihtiyaç analizini gerektirir. Eğitim ihtiyaç analizi adım adım başlangıçtan varmak istenilen noktaya kadar geçirilen aşamaları gösterir. Bilgi toplama, ideal- reel karşılaştırması, performans analizi, kaynakların ve sınırlılıkların değerlendirilmesi, öğrenme karakterlerinin belirlenmesi, hedef ve öncelikli hedeflerin belirlenmesi ve problem cümlesi yazılımı süreçlerinden oluşur.(3)


Eğitim analizinin adımları şöyle maddeler halinde sıralayabiliriz:
1. Keşif Çalışması
2. Eğitim Hedefleriyle Uyumluluk
3. Öğrencilerin Analizi
4. Eğitim İçerik Analizi
5. Öğrenme Hedefleri

Keşif Çalışması:
Eğitim kurumunun mevcut durumunu belirleyebilmek amacıyla eğitim konusuyla ilgili uygulamaları, prosedürleri anlatan malzeme ve dökümanları temin ederek bir keşif çalışması yapılmasıdır. Bu çalışmayı takiben açıklığa kavuşmamış konularda sorular yöneltilerek süreçleri sorgulanmasını sağlar. Bu amaçla toplanacak veriler çok azda olsa hiç veri toplamamaktan daha iyi sonuçlara yol açacaktır.
Keşif sürecinin faydaları:
* Eğiticinin firmanın eğitim konuları ile ilgili dökümanlarını görerek geliştirmeye açık noktaları tespit etmesine yarar.
* Eğiticinin firmayı daha iyi tanımasını sağlar.
* Eğitim içeriğinin kritik bilgilerle donatılabilmesini sağlar.
* Eğitim içeriğinin ilk büyük kalite kontrol noktasını oluşturur.(3)



Eğitim Hedefleriyle Uyumluluk : 
Ulaşılmak istenen hedefler için öğrenciler hangi yaşantıları geçirmeli, nasıl bir örgütlenmeye gereksinim vardır, eğitimle ilgili istendik davranışların isabetlilik ve etkililik derecesi nedir, mevcut programda nasıl değişiklikler yapılmalıdır gibi sorular eğitim hedeflerinin içeriğini oluşturur.Eğer eğitim projesinin sağlayacağı fayda uzun dönemli hedefleniyorsa bunun belirli ölçülebilir eğitim hedefleri ile bağlantısı olması gerekir.Eğitim uzmanları eğitim faaliyeti ile geliştirilebilecek iş hedeflerini belirlemede eğiticilere yardımcı olur. Bir eğitim projesi her iş problemini çözemez. Bu nedenle eğitim projesi ölçülebilir hedefler içermelidir. .


Katılımcı Analizi:

Eğitim programının veya gelişim faaliyetinin öncelikli hedef kitlesi kim?
Katılımcılarımız hangi yetkinlik seviyesinde? Yetkinlik seviyelerini 4 seviyeli* olarak kabul edersek; katılımcılar bu alana yeni adım atmış seviye 0 veya 1 kişiler midir veya destekle yapabilen ve biraz daha deneyime ihtiyaç duyan seviye 2 kişiler midir? Bunlar dışında zaten bu alanda uzman ve bilgi güncellemesine ihtiyacı olan kişiler de olabilir.

Hedef kitlenin genel özellikleri (çalışma saatleri, çalışma alanları, kullandıkları bilgisayar programının versiyonu gibi) eğitim içeriğini ve sürecini etkileyebilir. Bunlar dışında yaş (jenerasyon), sosyoekonomik durum, iş deneyimi, eğitim gibi değişkenler de maksimum öğrenme verimliliği sağlamak için faydalı olacaktır.

*Yetkinlik seviyeleri
seviye 0: Hiç bilgisi yok.
seviye 1: Konu hakkında sadece temel bilgisi var.
seviye 2: İlgili süreci / işi yanında bir desteleyen / yönlendirici ile yönetebilir.
seviye 3: İlgili süreci / işi herhangi bir yardım almadan yönetebilir.
seviye 4: İlgili süreç / iş ile ilgili bilgi aktarımı yapabilir, eğitim verebilir.(2)


· Eğitim İçerik Analizi:
Eğitim uzmanlarının eğitim için bir yol haritasının katılımcılara verilmesi için yapılan faaliyetlerin tamamını kapsar.
Yol haritasının;
- Başlangıç noktası, kontrol analizidir.
- Varmak istediği nokta eğitim hedefleridir.
Eğitim ihtiyaç analizi adım adım başlangıçtan varmak istenilen noktaya kadar geçirilen aşamaları gösterir. Eğitim uzmanları eğitimin hedeflerine ulaşması için öğrencilerin öğrenmeleri gereken konuları belirler. Bunlar öğrencilerin bilgi, beceri, ve davranışlarını geliştirmeleri gereken konular olabilir. Öğrenciler için eğitim, eğitim uzmanlarının yol göstermesi gereken bir yolculuktur.
Eğitimin şunları sağladığından emin olmak gerekir :
* Öğrencilerin almaları gereken tüm bilgileri içermesi .
* Öğrencilerin bildiği şeylerin tekrarlamaması.
* Öğrencilerin bilmelerinin gerekmediği konuları içermemesi .(3)


· Öğrenme Hedefleri:
Öğrenme hedefleri genellikle aşağıdaki konuları içerir:
* Eğitimin sonunda öğrencinin gözlenebilir bir görevi yapabilmesi .
* Bu görevi yerine getirirken kullandığı yollar .
* Öğrencinin başarısını ölçmek için kullanılacak kriterler .
Öğrenme hedefleri, eğitimin varması istenen son noktayı gösterir.



2- Tasarım (Design) 

Tasarım aşamasında öğretim amaçları yazılmakta, içeriğin seçimi ve düzenlemesi yapılmakta, öğretme-öğrenme süreçlerinde kullanılacak stratejiler geliştirilmekte ve ulaşılan çıktıları ölçmeye dönük araçlar oluşturulmaktadır.(4)




* Bilişsel, duyuşsal ve psikomotor hedef davranışlara göre içeriklerin oluşturulması.
* Tüm kaynakların incelenmesi (Media, internet, kaynak kitap, uzman kişi, prosedür vb.), hedef davranış ve içerik doğrultusunda öğretim stratejisinin oluşturulması. 
* Etkinliklerin ve materyallerin hazırlanması (interaktif veya sınıf).
* Ölçme ve değerlendirme araçlarının hazırlanması.
* Tasarımın küçük gruplarda denenmesi.




 3-Develop (Geliştirme)

Bütün öğretim materyalleri, öğretimde kullanılacak tüm araçlar, her tür destek materyalleri geliştirme aşamasında hazırlanır, uygun öğrenme ortamı yaratılır. Ürün bu aşamada geliştirilir ve çoğunlukla düzeltmeye dönük bir değerlendirme yapılarak, yeniden düzenlemeye gidilir.(5)



4-Uygulama(Implementation)

     Uygulama aşamasında, öğretmen kılavuz kitabı veya materyali ve öğrenci kılavuzu geliştirilir ve uygulanır. Geliştirilmiş olan tasarımın nasıl uygulanacağı konusunda eğitmenlere yol göstermek ve eğitime katılacak olanlara da bu eğitimde neleri nasıl yapacaklarına dair yardımcı olmak amaçtır. 
     Eğitmen kılavuzunda; eğitim stratejisi ve modeli, hedef davranışlar (eğitime katılanlardan, eğitimden sonra kazanmalarını beklediğimiz davranışlar), içerik ve konular, etkinlikler, alıştırmalar, materyaller, ölçme-değerlendirme araçları, süre, sınıf düzeni yer alır. En önemlisi de tüm bunların nasıl uygulanacağı anlatılır ve uygulaması yapılır.
     Öğrenci kılavuzunda, kendilerinden beklenen hedef davranışlar, eğitimin amacı, içerik ve konular, eğitimde neler yapacakları, kullanacakları araç ve materyaller, uygulayacakları değerlendirme araçları anlatılır ve uygulanır.
     Bu aşamada artık sınıfa inilir. Gerek sınıf eğitimi, gerek saha eğitimi, gerekse web tabanlı bir öğretim olsun. Uygulama yapılarak sonucunda özellikle aşağıdaki sorular irdelenir;
Ne işe yaradı / ne işe yaramadı?
Neleri değiştirmem gerekiyor? (Eklemeler ve çıkarmalar)
Daha başka hangi etkinlikleri kullanabilirim veya hangi değerlendirmeleri yapabilirim? (6)



5-Değerlendirme(Evaluation)

Değerlendirme (Evaluation) aşamasında ise taslağı geliştirilen öğretim sisteminin ön denemesi, düzeltmeler, son değerlendirilmesi ve geleceğe ilişkin kestirimler yapılmaktadır. Böylece, tasarımı yapılan sistemin tüm öğeleri işlerlik açısından test edilmiş olmaktadır.
ADDIE modelinde her bir aşamasının sonuçları, diğer aşama için birer girdi olmaktadır. Her aşamanın sonunda yer alan değerlendirme süreci ile bir sonraki aşamaya geçiş için onay veya red kararının oluşması sağlanmaktadır.(7)


Öğretim tasarımının verimliliği ve etkililiğini ölçmek için oluşturulan bir değerlendirme sürecidir. Değerlendirme iki bölümden oluşur; şekillendirici yada biçimlendirici olarak tanımlanan ADDIE tasarımının her aşamasında gerçekleştirilen ara değerlendirmeler ve diğeri de özet değerlendirme olarak adlandırılan sürecin sonunda gerçekleştirilen ve ADDIE tasarımının bir bütün olarak değerlendirildiği bölümdür. 

Öğretim tasarımlarının her birinin temelde tek bir amacı vardır. O da eğitim alacak kitlede hedeflenen davranış değişikliğini gerçekleştirebilmesidir. Bu amacı en iyi gerçekleştiren model  ADDIE modelidir. Çünkü tasarım sürekli bir değerlendirme ve iyileştirme sürecinden geçer. Bu da onun etkililiğini yükseltir ve başarılı olmasını sağlar.



KAYNAKÇA:

1-https://ikegitimvegelisim.wordpress.com/2012/02/28/ogretim-sistemi-tasarimi-isd-addie-modeli/
2-http://www.cevizakademi.com/addieyi-taniyalim-analiz/
3-http://tasarimaddie.blogspot.com.tr/
4-https://www.slideshare.net/burcuco/addie-modeli
5-http://hkaraoglu1020.blogspot.com.tr/2013/03/ogretim-tasarmnda-addie-modeli.html
6-http://nuriyecelik.blogspot.com.tr/2016/04/addie-tasarim-modeli.html
7-https://ogretimtasariminef.wordpress.com/2011/03/09/addie-modeli/
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder